Szkoła Branżowa
Kształcimy w zawodzie kucharz, monter konstrukcji budowlanych oraz wielu innych zawodach
Nauka trwa 3 lata, uczniowie - młodociani pracownicy podpisują umowę z pracodawcą, w celu przygotowania zawodowego, u którego realizują zajęcia praktyczne.
Jako kucharz nauczysz się:
- ⇒ Oceny jakości surowca;
- ⇒ Przechowywania żywności;
- ⇒ Przygotowania produktów i stanowiska pracy;
- ⇒ Obsługi sprzętu gastronomicznego;
- ⇒ Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- ⇒ Wydawania dań;
Jako monter konstrukcji budowlanych nauczysz się:
- ⇒ Przygotowywania elementów konstrukcji budowlanych do montażu;
- ⇒ Montowania elementów konstrukcji budowlanych;
- ⇒ Wykonywania prac związanych z rozbiórką konstrukcji budowlanych.
W innych zawodach nauczymy cię tego co, ważne w twoim zawodzie.
Spis zawodów znajdziesz tutaj.
Spis zawodów znajdziesz tutaj.
Zawód monter konstrukcji budowlanych:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie monter konstrukcji budowlanych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji BUD.08. Montaż konstrukcji budowlanych:
Miejsca pracy:
Uczniów kończących ten kierunek czeka ciekawa praca oraz dalszy rozwój zawodowy w firmie np. FKP Pomieczyno.
Klasa wielozawodowa:
W klasie wielozawodowej istnieje możliwość podjęcia nauki w wybranym przez ucznia zawodzie zgodnym z klasyfikacją zawodów szkolnictwa zawodowego. Nauka zawodu odbywa się w zakładach pracy. Uczeń podpisuje umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego z pracodawcą w wybranym przez siebie zawodzie. LISTA PRACODAWCÓW.
Zawód kucharz:
"Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań."
Miejsca pracy:
restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, inne podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską stanowiące potencjalne miejsca zatrudnienia absolwentów szkół.
Dodatkowe umiejętności zawodowe
Profesjonalne parzenie kawy (umiejętności baristy)
Po realizacji kształcenia w zakresie umiejętności profesjonalne parzenie kawy (umiejętności baristy) uczeń powinien być przygotowany do:
- dobierania odpowiednich gatunków kawy;
- przygotowania różnych rodzajów kawy;
- przygotowania dekoracji kawy.
Rzeźbienie w owocach i warzywach (carving)
Po realizacji kształcenia w zakresie umiejętności rzeźbienie w owocach i warzywach (carving) uczeń powinien być przygotowany do:
- projektowania i wykonywania rzeźb w owocach i warzywach;
- projektowania dekoracji potraw;
- wykonania dekoracji stołu.
Numer kontaktowy: (58) 681-96-95